Ali Cem GÜLMEN
Araştırma ve Yayın Direktörü (TEID)
2004 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Ali Cem Gülmen Uluslararası Ticaret Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Şirketler hukuku ve Ticaret Hukuku alanlarında uzmanlaşan çeşitli hukuk firmalarında görev aldı. 2014 yılından itibaren TEİD’de (Etik ve İtibar Derneği) araştırma direktörü olarak görev almaktadır. Ali Cem Gülmen ayrıca INmagazine dergisinin genel yayın yönetmeni görevini üstlenmektedir.
Av. Kemal Altuğ Özgün
TEİD 2021-2023 Dönemi Yönetim Kurulu Yedek Üyesi, Çetinkaya Avukatlık Bürosu
Altuğ Özgün, yaşam bilimleri alanında 16 yılı aşkın yöneticilik tecrübesine sahip bir hukuk ve uyum profesyonelidir. Kariyerine Özgün Avukatlık Bürosu’nda serbest avukatlık yaparak başlamış, daha sonra çok uluslu organizasyonlarda kurum içi hukukçu/danışman olarak görev yapmaya devam etmiştir. Eastpharma’da (Deva Holding) Hukuk Müşaviri ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptıktan sonra medikal cihaz alanına geçerek, Beckman Coulter’da (Danaher) Hukuk ve Uyum Müdürü olarak çalışmıştır.
Özgün, kariyerine Sandoz’da (Novartis) Hukuk Baş Müşaviri ve Uyum Müdürü olarak devam etmiş, burada hukuk departman yönetimine ve uyum programlarına odaklanmıştır. Daha sonra etik kültür, etik liderlik ve etik karar verme gibi alanlarda uzmanlığını geliştirmek için Astellas Pharma’da Etik ve Uyum Direktörü olarak görev almıştır. Kendisi halen Çetinkaya Avukatlık Bürosunda etik ve uyum, iş hukuku, iç soruşturmalar ve sağlık alanlarını yöneten ortak avukat olarak görev almaktadır.
Özgün, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup, Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Hukukunda yüksek lisansına devam etmiştir. Altuğ Özgün, İstanbul Barosuna kayıtlı bir avukat olup, Etik ve İtibar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi sıfatıyla eğitmen, konuşmacı ve proje yöneticisi gibi çeşitli görevler alarak ülkemizde etik ve uyum farkındalığını arttırmak üzerine çalışmaktadır.
Yayınlanmış Makale / Sunumlar:
– Child Labor in Turkey & The Need for Human Rights Due Diligence for Corporations
– What Is The Turkish Competition Authority’s Approach To Competition Compliance Programs?
– Employment Law Series: 02 Basic Definitions Of Labor Law To Consider Before Entering Into An Employment Relationship
– Compliance Series: E 03 Whistleblowing
– Compliance Series: E 02 Conflict Of Interest | Cetinkaya On Air Podcasts
– Business & Human Rights Series: 02 An Overview Of Turkish Legal Framework
– 7 Deadly Sins To Avoid When Conducting Internal Investigations
– 5 Inevitable Contract Clauses That Mitigate Third-Party Risk
– Compliance Series: E 01 An Introduction To Compliance And Business Ethics
– Why Third-Party Risk Management Matters In Compliance
– What Do The New Turkish Presidential Decrees Say About Employment Agreements During The Pandemic?
– Amendments Made To The Medical Device Sales, Advertising And Promotion Regulation By The Turkish Authority
– The Turkish Competition Authority Issues Guidance For On-Site Digital Data Inspections
– When Things Move In Opposite Directions: Reverse Mobbing & Turkish Law Analysis
– Why Do White-Collars Get Dirty?
– The ‘Right To Be Forgotten’: A Comparison Between GDPR vs. Turkish Data Protection Law
– Turkey & Anti-Bribery Compliance A Historical Comparative Legislation Analysis
– İşyerinde mobbing ve ve mobbingin hukuki değerlendirmesi.
– FCPA ve Türk hukukunda şikayetçi (Whistleblower) ödül sistemleri.
– Yeni Fransız yolsuzlukla mücadele yasası “Loi Sapin II.”
– Çıkar Çatışmalarının etkin yönetimi ve uyum programları.
– FCPA ve yolsuzlukla elde edilen karların iadesi (disgorgement)
– Etik ve Uyum ile Kazanmak; Etik ve Uyumun rekabet avantajı olarak kullanılması.
– Uyum kurallarının şirket içi iletişimi ve uyum yöneticisin rolü
– Etik liderlik ve üst yönetim desteği ile etik kültür oluşturmak.
– İş yerinde uyum ihlalleri ve iş Kanunu ve ceza hukuku kapsamında yeri.
– Kişisel Veri Uyum Programları.
– Etkin bir uyum programı için araçlar: risklerin değerlendirilmesi ve iç kontroller
– Yolsuzlukla mücadele düzenlemelerine genel bakış: ABD, İngiltere, AB, Brezilya ve Türkiye karşılaştırması.
– Etkin iç şikâyet sistemi vasıtasıyla şirket içinde dile getirme kültürü oluşturmak.
– Üçüncü taraf uyum riskleri ve bu risklerin yönetilmesi.
– İhracat kontrolleri ve ekonomik yaptırımlara dair uyum programları.
– İnsan Hakları Uyum Programları
5. ve 6. Dönemlerde Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yapmıştır.
Yönetim & Strateji Danışmanı, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
Kariyerine 1994 yılında Coca Cola’da Pazarlama Uzmanı olarak başlayan Arzu Deniz Aksoy, 2000-2006 yılları arasında 3M’de Pazarlama Müdürü olarak çalıştı. 2006 yılında BASF’ye Avrupa ve EAWA Pazarlama Müdürü olarak transfer olan Aksoy, 2010-2019 yılları arasında BASF’de Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Direktörü olarak görev yapmıştır.
Kariyerine 2019 Temmuz ayından itibaren “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” ekseninde çalışan kar amacı gütmeyen kurumlara “Yönetim-Strateji Danışmanı” olarak destek vermekte olan Aksoy, aynı zamanda Sürdürülebilirlik Akademisi’nde Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.
Birleşmiş Milletler’in 10 Evrensel İlkesi ve 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı ekseninde marka, pazarlama, iletişim ve sürdürülebilirlik alanında sosyal etki danışmanlığı hizmeti vermektedir. 21’inci yüzyıl yetkinlikleri ekseninde; marka iletişiminin sürdürülebilirlik, etkili liderlik ve toplumsal fayda bilinci ile oluşturulması gerektiğine inanmaktadır.
Global Compact Türkiye, Hedefler için İş Dünyası, UNDP ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu sosyal etki ve strateji danışmanlığı yaptığı kurumlardan bazılarıdır.
‘Kişisel Marka’, ‘Lider İletişimi’, ‘Marka Elçiliği’,‘Marka İtibar Yönetimi’ eğitimleriyle genç profesyonelleri desteklemeye devam etmektedir. 2019 yılından itibaren Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Lisans dersleri vermekte ve yarı dönemli akademisyen olarak görev yapmaktadır. Bahçeşehir, Boğaziçi ve Galatasay Üniversiteleri’nde ise konuk eğitmen olarak yer almaktadır.
TEİD (Türkiye Etik ve itibar Derneği) eğitmen kadrosunda da ayrıca “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık” eğitimleri vermektedir.
Avrupa İletişimciler Derneği (European Communications Association Directors) global mentörü ve Türkiye’nin en büyük kurumsal iletişimciler ağı olan Kurumsal İletişimciler Derneği’nde Yönetim Kurulu üyesi olan Aksoy aynı zamanda mentörülük ve koçluk eğitimleri de vermektedir. 6 Sigma Yeşil Kuşak eğitimi kapsamında 3M ve Global Mentorship eğitimi kapsamında BASF şirketlerinde çalıştığı dönemlerde kurumiçi mentörlerden birisi olarak görev yapmıştır.
2010 yılından beri Avrupa İletişimciler Derneği (European Communication Assoiation Directors – ECAD) bünyesinde aktif koçluk ve mentörlük yapmaktadır. Halen bu kapsamda ECAD bünyesinde Türkiye’de görev yapan ki tek mentördür. Aksoy, aynı zamanda çift kanatlı gençlerin yetişmesi için çalışan Young Guru Academy’de Hayal Ortağıdır.
Aslı Ertekin
TEİD 2021-2023 Dönemi Yönetim Kurulu Başkanı, bp Türkiye Etik ve Uyum Yöneticisi ve bp Azerbaycan Gürcistan Türkiye bölgesi Etik ve Uyum Programları Takım Lideri
bp Türkiye Etik ve Uyum Yöneticisi ve bp Azerbaycan Gürcistan Türkiye bölgesi Etik ve Uyum Programları Takım Lideri olarak görev yapmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Uluslarası İlişkiler bölümü mezunu olan Ertekin, yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Avrupa Çalışmaları bölümünde tamamlamış ve çalışma hayatına 2006 yılında BP Ankara ofisi sözleşmeler ve satınalma departmanında başlamıştır. 2013 yılında Türkiye Etik ve Uyum yöneticiliğine atanmış ve bp global etik ve uyum prosedürlerine uyum, eğitimler, risk yönetimi, iç soruşturmalar, üçüncü tarafların denetimi gibi geniş bir portfolyonun ülkede uygulanmasından sorumlu olmuştur. 2018 yılında mevcut görevine ilaveten bölgesel Etik ve Uyum Programları Takım Liderliği pozisyonuna getirilmiştir. Ertekin, ICA Uluslararası Uyum sertifikasına sahiptir ve ACFE iç soruşturmalar yöneticisi sertifika programına devam etmektedir.
Ertekin, TEİD 6. Dönem Denetim Kurulu Üyesi olarak da görev yapmıştır.
Av. Aysu Doğan Esgin
Aysu Doğan Esgin 2004 yılında TED Ankara Koleji’nden mezun olmuş, lisans eğitimini ise Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 2008 yılında tamamlamıştır. Kariyerine Eyuboğlu Hukuk Bürosunda fikri ve sınai haklar hukuku üzerinde uzmanlaşarak başlamıştır. Avukatlık titri yanında marka ve patent vekili olan Aysu Doğan Esgin, 2012 yılından bu yana Mey|Diageo Regülasyon ve Hukuk Departmanında görev yapmaktadır.
Dr. Bahar Karacar
Bahar Karacar 1998 yılında İstanbul Fransız Pierre Loti Lisesi’den mezun olduktan sonra Paris’e üniversite öğrenimi için gitmiştir.
2004 senesinde Paris 2 Panthéon-Assas Üniversitesi’nde «Uluslararasi Ekonomi» eğitimini bitirdikten sonra sırasıyla, Paris 1 Panthéon La Sorbonne Üniversitesi’nde 2005 senesinde «Uluslararası Ticaret Masterı» ve ardından 2006 senesinde Paris 2 Panthéon Assas Üniversitesi’nde «Jeostrateji, Küreselleşme ve Kalkınma Master Programı»ndan mezun olan Bahar Karacar 2012 senesinde ise Ekonomi Doktorasını Paris 1 Panthéon La Sorbonne Üniversitesi’nde başarıyla sunmuş ve mezun olmuştur.
Dr. Bahar Karacar 2014 senesinde çalışmaya başladığı TEİD Etik ve İtibar Derneği’nde Turkish Integrity Center of Excellence (TICE) projesi koordinatörlüğü ve TEİD Akademi eğitimleri koordinatörlüğü görevlerini üstlenmektedir.
Av. Dr. Başak Ozan Özparlak,
İstanbul Barosu’na kayıtlı olarak özellikle iş hukuku alanında 14 yıldır avukatlık yapan ve çeşitli üniversitelerde iş hukuku ve ayrıca yeni teknolojilerin hukuki etkilerine dair dersler veren Av. Dr. Başak Ozan Özparlak, hukuk lisansını Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır. Lisans eğitiminin ilk yılında kısa süreliğine Lillehammer’da bulunan Norveç Barış Merkezinde gönüllü olarak çalışmıştır. Avrupa Birliği Hukuku üzerine Yüksek Lisansını Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü’nden, Özel Hukuk alanındaki doktora derecesini ise Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2013 yılında edinmiştir. İş hukuku avukatı olmasının yanı sıra, son üç yıldır yapay zeka araçları ve robotik teknolojilerinin hukuki etkileri üzerine çalışmaktadır. Bu kapsamda, çeşitli dergi ve bloglarda yazmakta olup ulusal/uluslararası konferanslarda makale sunumları ve ODTÜ, Galatasaray, Özyeğin, Maltepe Üniversitelerinde panel sunumları ve konuşmalar yapmıştır. 2019 Ekim ayında yayınlanacak Sağlıkta Yapay Zeka başlıklı kitaba “Yapay Zeka ve Hukuk” bölümü ile katkı vermiş olup, 2019 sonbaharı itibari ile büyük veri ve yapay zeka araçlarına dair farklı disiplinlerden gelen, özellikle genç araştırmacıların işbirliğine yönelik projeleri hayata geçirmeyi hedeflemektedir.
Cansu Kızılkaya
Etik ve İtibar Derneği’nde İletişim Uzmanı olarak görev almıştır. 2011-2015 yılları arasında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nü bitirdikten sonra Paris Sorbonne Üniversitesi’nde AB Yönetişimi alanında “Affaires Publiques: Gouvernance Européenne” konusunda yüksek lisansını tamamlamıştır.
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında da görev alan Cansu Kızılkaya , özellikle iş etiği konusundaki farkındalığın artması, gençlere etik eğitimi gibi konular üzerinde çalışmaktadır.
Av. Cihan Altuntuğ
Coca Cola İçecek Türkiye Hukuk Müşaviri
Cihan Altuntuğ, 2008-2013 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi’nde hukuk okuduktan sonra 2015-2016 yılları arasında yine aynı alanda ve aynı üniversitede yüksek lisansını tamamlamıştır. 2014-2018 yıllarında Novartis grupta Sandoz İlaç bünyesinde görev yapmış, mevcut görevleri arasında özellikle iş hukuku süreçlerinin yürütülmesinden, dava yönetiminden ve iç soruşturmaların tüm süreçlerinden sorumlu olmuştur. Daha sonraları 2018 yılında CCI ailesine katılarak rekabet hukuku ve uyum süreçlerinden başlıca sorumlu olmak üzere, kişisel verilerin korunması ve bilgi güvenliği düzenlemeleri ile üçüncü taraf ilişkilerinin yönetimi, e-ticaret, fikri mülkiyet, sözleşmeler ve şirketler hukuku alanlarında da çalışmaktadır.
Deniz Alev Erkanol
Pazarlama Uzmanı
Deniz Erkanol, Marmara Üniversitesi’nde Fizik bölümü mezun olup aynı üniversitede Halkla İlişkiler ve Marka Yönetimi Yüksek Lisansını tamamlamıştır. Astellas Pharma’da pazarlama departmanında 2.5 yıl çalışmış, bu dönemde Pazarlama Stratejileri ve Marka Yönetimi, Pazarlama Etiği, Tüketici Satın Alma Davranışı Psikolojisi ve Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya alanlarında yoğunlaşmıştır.
Halen Note Cosmetics şirketinde Pazarlama Uzmanı olarak çalışan Erkanol, Etik ve İtibar Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi’nin düzenlediği Etik ve Uyum Yöneticiliği Sertifika Programı ile İstanbul Business School Mastering Marketing MBA programlarını bitirmiştir.
Av. Didem Kalaycıoğlu Birol
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır. Galatasaray Üniversitesi’nde Ekonomi Hukuku alanında yüksek lisans derecesini almış olan Didem Kalaycıoğlu Birol, 2004 yılından bu yana İstanbul Barosuna kayıtlıdır.
Doğuş Holding Turizm Grubu’nda özellikle Ticaret Hukuku, Toplu ve Bireysel İş Hukuku, Rekabet Hukuku alanlarında uzman avukat olarak çalıştıktan sonra, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de çalışmaya başlamıştır. Elektronik Haberleşme Hukuku, Rekabet Hukuku, Tüketici Hukuku ve Kişisel Verilerin Korunması Hukuku alanlarında uzmanlaşmış ve “Sektörel Hukuk Danışmanlığı Birim Müdürü” görevinden sonra “Kişisel Veri ve Rekabet Hukuku Müdürü” olarak atanmıştır. Aynı zamanda DPO (Data Protection Officer) olarak görev yapmaktadır.
Telekomünikasyon sektöründe 14 yıla yakın tecrübesi bulunan Didem Kalaycıoğlu Birol, uyum programlarının yönetilmesi konusunda da geniş bir deneyime sahiptir.
Didem Kalaycıoğlu Birol completed her undergraduate education at Istanbul University Faculty of Law. She received her master’s degree in Economic Law from Galatasaray University and has been registered with the Istanbul Bar Association since 2004.
Dila Küçükali
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi olan Dila Küçükali; etik, insan hakları hukuku, ceza hukuku ve şirketler hukuku alanında çeşitli çalışmalarda bulunmuştur. Bu kapsamda, Kariyer Hukuk Derneği Etik Kodlar projesinin, proje yazarlarından olup, Etik ve İtibar Derneği ile çeşitli şirketlerin Etik & Uyum Yöneticilerini hukuk fakülteleriyle birleştiren atölyeler düzenlemiştir. Hâlihazırda Astellas Pharma Şirketinde Etik & Uyum departmanında stajyer olarak çalışmakta olan Dila, İstanbul Üniversitesi ILSA ile insan hakları hukuku alanında yerel ve uluslararası organizasyonlar düzenlemeye ve çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.
Fikret Sebilcioğlu
SMMM, CFE, TRACE Anti-Bribery Specialist
TEİD 2021-2023 Dönemi Yönetim Kurulu Yedek Üyesi, Cerebra Muhasebe Denetim Danışmanlık
Cerebra Muhasebe Denetim ve Danışmanlık Firması’nın yönetici ortağıdır. Muhasebe, bağımsız denetim, finansal raporlama, iç kontroller, adli muhasebe ve suistimal denetimleri ile uyum programları konularında 20 yıldan daha fazla tecrübeye sahiptir.
Türkiye’de yerleşik birçok uluslararası şirkete UFRS, U.S. GAAP, iç kontroller, iç denetim ve Sarbanes & Oxley Kanunu’na uyum alanlarında hizmet vermiştir. İç kontrol sistemlerinin tasarlanması ve uygulanması ile operasyonel etkinliklerinin test edilmesi; iç denetim mekanizmasının tasarlanması ve iç denetim faaliyetlerinin yürütülmesi; finansal raporlama sistemlerinin ve raporlama paketlerinin tasarlanması ile muhasebe politika ve prosedürlerinin oluşturulması konularında spesifik tecrübeye sahiptir.
2009 yılından itibaren beyaz yakalı suistimalleri, varlıkların kötüye kullanılması, rüşvet, fatura komisyonları (kickback), hileli finansal tablolar, Foreign Corrupt Practices Act and UK Bribery Act kanunlarına uyum ile karmaşık adli muhasebe alanlarında birçok hassas projeler yönetmiştir. Ayrıca rüşvet ile mücadele programları, kurum içi inceleme programları ile etik ve uyum programlarına ilişkin projelerde yer almıştır.
Ağırlıklı olarak beyaz yakalı suistimal vakaları, şirket alımları sonrasında ortaya çıkan ihtilaflar, suistimal incelemeleri ve karmaşık finansal ve muhasebe konularında birçok uluslararası ve yerel hukuk bürolarına, ceza ve medeni hukuk davalarını ilişkin danışmanlık hizmeti vermiştir. Ayrıca ICC kurallarına göre yürütülen tahkim davalarına konu olan ihtilaflara ilişkin projelerden yer almıştır.
Cerebra’dan önce, PwC İstanbul ve Rotterdam ofislerinde 1993-2008 yılları arasında çalışmıştır.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik (SMMM), Suistimal İnceleme Uzmanlığı (CFE), TRACE Yolsuzlukla Mücadele Uzmanlığı ve KGK Bağımsız Denetçi unvanlarına sahiptir.
Birçok sivil toplum örgütünde aktif bir şekilde görev almaktadır. Etik ve İtibar Derneği ve ACFE Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve TKYD Denetim Kurulu üyesidir.
4., 5. ve 6. Dönemlerde Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yapmıştır.
Filiz Toprak Esin
TEİD 2021-2023 Dönemi Yönetim Kurulu Üyesi, Gün+Partners Ortak Avukat
Filiz, 2006 yılından beri Gün+Partners’da çalışmaktadır. Filiz, Şirketler-Birleşme ve Devralmalar Çalışma Grubu ile Ticari Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu’nun Ortak Avukatıdır. Şirketler hukuku ile ilgili konulara odaklanmakla birlikte, çok uluslu ve yerel birçok müvekkili uyumluluk süreçleri ile ilgili olarak rekabet hukuku ile ticari ceza konularında temsil etmektedir. Filiz, lisansını Galatasaray Üniversitesi’nde, yüksek lisansını Hollanda, Leiden Üniversitesi’nde tamamlamıştır. İngilizce ve Fransızca bilmektedir.
6. Dönemde Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yapmıştır.
Av.Göksel Keskin
2004 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Göksel Keskin, mesleğine serbest avukat olarak başlamış ve 2008 yılında kurduğu hukuk bürosunda mesleğine faal olarak devam etmektedir.
Kendisi ağırlıklı olarak iş hukuku ve fikri mülkiyet hukuku alanlarında çalışmalar yapmakta, ayrıca Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde 2016 yılından buyana öğretim görevlisi olarak Fikri Mülkiyet derslerini vermektedir.
Hümeyra Boztunç
Allianz Sigorta A.Ş. Yolsuzlukla Mücadele Yöneticisi
02 Nisan 1982 İstanbul doğumlu, evli ve ikiz annesi olan Hümeyra Boztunç, 2004 yılında Sakarya Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun oldu.
Bankacılık operasyonları ve uyum risk yönetimi alanında toplam 13 yıllık iş tecrübesi bulunuyor. Allianz Sigorta A.Ş.’ye katılmadan önce 10 yıl ING Bank A.Ş’de çeşitli pozisyonlarda çalışmış olup son 5 yılında Uyum Risk Yönetimi Yönetmeni olarak görev almıştır. Yolsuzlukla mücadele, uluslararası yaptırımlar, satış uyum, çıkar çatışması yönetimi, sermaye piyasası uyumu gibi uyum politikaları ve etik ilkeler konusunda eğitim, danışmanlık, izleme ve kontrol alanlarında uzmanlaşmıştır. Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı bulunmakta ve 2016 yılından itibaren Allianz Sigorta A.Ş’de çalışmaktadır.
Av. Mehmet Baysan
Mehmet Baysan is a partner in BHB’s International Dispute Resolution and Government Enforcement and White Collar Criminal Defense groups. Mr. Baysan’s practice focuses on international arbitration, corporate governance, regulatory and enforcement matters. His clients include international airlines, international businesses, and U.S. businesses.
Mr. Baysan regularly represents clients before international arbitration tribunals and advises international companies on complex civil, criminal, and administrative enforcement matters including assisting foreign companies enter the U.S. market and avoid criminal and civil exposure. With experience in a wide array of corporate compliance and enforcement matters, Mr. Baysan has counseled U.S. and international companies on numerous issues arising under U.S. and foreign law. Mr. Baysan has successfully represented clients in various types of court proceedings including jury trials and appellate hearings in state and federal courts.
Mr. Baysan presents at seminars on U.S. and international law. He has been selected as a “Rising Star” by SuperLawyers for three consecutive years in 2015 through 2018. He has also been named as one of the best 40 trial lawyers under the age of 40 in the United States.
Before joining the firm, Ms. Baysan worked for a large international AmLaw100 law firm, and a boutique criminal and corporate law firm in Boston. Mr. Baysan earned his Juris Doctor from Suffolk University Law School with distinction in international law. He received his bachelor’s degree in International Studies and History from Emory University.
Mr. Baysan speaks English and Turkish and is licensed to practice in the State of New York, the Commonwealth of Massachusetts and the United States Court for the Southern and Eastern Districts of New York and for the District of Massachusetts.
Meltem Azbazdar
TEİD 2021-2023 Dönemi Yönetim Kurulu Üyesi, Mey İçki / Diageo Regülasyon ve Hukuk Direktörü
Meltem Azbazdar lisans eğitimini 1993 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamlamıştır. Profesyonel kariyerine Fox&Gibbons İstanbul ofisinde başlamış ve Hergüner, Bilgen & Özeke Avukatlık Ortaklığında uzun yıllar görev yaptıktan sonra, Carrefour Grup Türkiye’ye Hukuk Direktörü ve Yönetim Kurulu üyesi olarak katılmış, sonrasında Grubun ticari tarafına geçerek Gayrimenkul Yatırım ve İş Geliştirme Direktörü görevini üstlenmiştir. 2012 yılında kariyerinde farklı yönlere ilerlemek amacıyla Carrefour Grup Türkiye’den ayrılmış, butik bir hukuk bürosu olan Legal Partner’da kurucu ortak olarak görev almıştır. 2013 yılından bu yana, Mey|Diageo İcra Kurulu üyesi olarak, Regülasyon ve Hukuk Direktörü sorumluluğunu üstlenmiş olup, halen devam ettirdiği bu görevine 2020 yılında Kurumsal İlişkiler Direktörülüğü de eklenmiştir.
6. Dönemde Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yapmıştır.
Özen Özdemir
Kariyer hayatına reel sektörde bütçe planlama ve raporlama alanında başladıktan sonra denetim ve danışmanlık sektörüne geçerek vergi denetimi, iç denetim, bağımsız denetim, transfer fiyatlandırması ve yönetim danışmanlığı konularında deneyim kazanmıştır. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik (SMMM) ve Bağımsız Denetçilik ruhsatları bulunmaktadır. Uzmanlık alanı ağırlıklı olarak vergi denetimi ve danışmanlığı üzerinedir.
Pınar Özercan
Yasal Uyum Yöneticisi Ford Otomotiv Sanayi A.ş.
31.03.1980 Eskişehir doğumlu. İlk ve orta öğrenimimi Eskişehir, lise eğitimimi ise Ankara’da tamamladı. 1997-2001 yıllarında Ankara Üniveristesi Hukuk Fakültesi’nde Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra 2002 yılında İngiltere’ye dil eğitimi ve yüksek lisans eğitimi için gitti. 2004-2005 tarihlerinde, Nottingham University Taught Masters Scholarships programı ile Nottingham University Uluslararası Ticaret Hukuku alanında LLM derecesi aldı. Anadolu Üniversitesi Özel Hukuk ABD’de Doktara çalışması devam etmektedir.
2006-2007 yıllarında Taboğlu & Demirhan Hukuk Bürosunda Avukatlık Stajını tamamladı. 2007 yılında Hukuk Müşaviri olarak çalışmaya başladığı Ford Otosan’daki görevine Yasal Uyum Yöneticisi olarak devam etmektedir.
Salim Kadıbeşegil
1954 Ankara doğumlu olan Salim Kadıbeşegil, 1977 yılında Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Profesyonel iş yaşamına 1975 yılında önce Demokrat İzmir daha sonra da Günaydın gazetelerinde muhabirlik ve sayfa sekreterliği ile başlayan Kadıbeşegil, 1978’de Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nda Basın Müşaviri olarak görev yaptı. 1979-1981 yılları arasında Washington D.C.’de Türkiye Büyükelçiliği Basın Müşavirliği’nde Basın Ataşe Yardımcısı statüsünde “diplomat” olarak çalıştı. 1982 yılında Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yapan Kadıbeşegil, 1984 yılında İzmir Turyağ/Henkel’de Halkla İlişkiler Müdürü ve Pazarlama Koordinatörlüğü görevini bir arada sürdürdükten sonra 1988 yılında, Alman Hipp-Werk şirketinin bir ortaklık yatırımı olan Hippsan’da Genel Müdür olarak görev yaptı. 1990 yılında stratejik iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında faaliyet gösteren kendi şirketi ORSA’yı kuran Kadıbeşegil, halen Kurumsal İtibar Yönetimi ve Stratejik İletişim Yönetimi alanında hizmet veren bu şirketin Kurucu Başkanı olarak görev yapıyor. Stratejik İletişim Yönetimi alanında akademik ve profesyonel birikimi ve yüksek referansları bulunan Kadıbeşegil, Kurumsal İtibar Yönetimi kavramının ülkemizde tanınması ve yer etmesine öncülük ediyor.
Selen Yersu ŞAHİN
Anadolu Efes Grup Rekabet Uyum Müdürü
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra yaklaşık 7 yıl Rekabet Kurumu’nda Rekabet Uzmanı olarak çalıştı. Bilkent Üniversitesi’nde Ekonomi Hukuku, King’s College London’da Rekabet Hukuku yüksek lisansları yaptı. 5,5 yıldır Anadolu Efes’te Grup Rekabet Uyum Müdürü olarak görev yapıyor.
Tayfun Zaman
TEİD 2019-2021 Dönemi Yönetim Kurulu Asıl Üyesi, Integrity Partners Head of Compliance
Turkish Integrity Center of Excellence ve Özel Sektör Kolektif Eylem Merkezi’nin kurucusu, OECD Yolsuzlukla Mücadele Bölgesel Danışma Kurulu üyesi, Free Enterprize and Democracy Network Danışma Kurulu ve B20 Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü üyesi olan Tayfun Zaman, yolsuzlukla mücadele ve uyum yönetimi alanında iki kitap ve onun üzerinde rehberin yazarıdır.
Ukrayna İş Etiği ve Uyum Kolektif Eylem Merkezi (UNIC) stratejiden sorumlu danışmanı olarak hizmet veren Zaman, aralarında Birleşmiş Milletler, OECD ve B20’nin de bulunduğu birçok uluslararası ve ulusal platformda uyum risklerinin yönetimi, yolsuzluğun sosyo-ekonomik etkileri, özel sektörde yolsuzlukla mücadele yöntemleri konusunda konuşmalar yapmaktadır.
Zaman, Kurucu genel sekreteri olduğu Etik ve İtibar Derneği’nin 4. Dönem yönetim kurulu üyeliğini sürdürmektedir.
Tuğba Kavak
14 yılı aşkın süredir İnsan Kaynakları alanında, Bankacılık, Lojistik ve İlaç sektörlerinde kazandığı tecrübesiyle KPMG Türkiye’de Danışmanlık Bölümü’nde Kıdemli Müdür olarak çalışmaktadır.
Çalışma hayatına 2005 yılında Borusan Lojistik’te başlamış olup, sonrasında arasında Bilim İlaç’ta İnsan Kaynakları Yöneticisi olarak çalışan Tuğba Kavak, son olarak Türk Ekonomi Bankası’nda İnsan Kaynakları Müdürü ve İş Ortağı unvanı ile görev almıştır. Organizasyonel yapılanma, çalışan deneyimi, ücretlendirme ve yan haklar, değerlendirme ve geliştirme merkezi, işe alım, performans yönetimi gibi birçok insan kaynakları alanında proje tecrübesi bulunan Tuğba, birleşme&satınalma sonrasındaki kurumların organizasyonel yapılanmaları ve İK süreçlerinin tasarlanması; kurumsallaşma sürecindeki kurumlarda İK yapılanmaları gibi bir çok projede yer almıştır.
Tuğrul Günal
Üniversite eğitimini Mainz – Almanya’da işletme alanında tamamlayan Tuğrul Günal, 31 yılı aşkın bir süredir Siemens’te çalışmaktadır. Bu dönemde Siemens Sağlık Sektöründe Ticari Direktör, Siemens Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü, Ek İmkanlar-Ücretlendirme Başkanı ve Latin ve Kuzey Amerika İnsan Kaynakları İş Ortağı (Münih-Almanya), Strateji Bölümü Ticari Direktörü (Viyana-Avusturya), IT ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü olarak görev yaptı ve halen Siemens Emeklilik Vakfı Türkiye Genel Müdürü olarak çalışmaktadır. PERYÖN YK Üyesi ve başkanı olarak görev yapmış olan Günal, halen TEDAR (Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği) Başkanıdır. Günal, İngilizce ve Almanca bilmektedir.
Av.Uğur Değirmenci
2004 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Uğur Değirmenci mesleğine uluslararası kurumsal firmalarda yurtiçi ve yurtdışında hukuk müşaviri görevleri yürütmüş; özellikle etik ve uyum konularında uluslararası yöneticilik tecrübesi kazanmıştır. 2018 yılında çalışmalarını serbest mecrada yürütebilmek amacıyla halen ortağı olduğu Keskin & Değirmenci Ortak Avukatlık Bürosuna katılmıştır. Özellikle perakende, dağıtım ağları, elektronik ticaret, rekabet, kişisel verilerin korunması ile genel olarak uluslararası yolsuzluk hukuku ile uyum konularında çalışmalar yapmaktadır.
Vahdet Deniz AKÇAOĞLU
Makalenin yazarı Vahdet Deniz AKÇAOĞLU, 2007 – 2009 yılları arasında özel bir bankanın İç Kontrol Merkezi Başkanlığında denetçi olarak, 2009 yılından 2018 yılına kadar aynı bankanın Uyum Başkanlığında ürün ve hizmetler uyum kontrol yöneticisi olarak etik ve uyum yönetimi konularında görev yaptı. 2019 yılında itibaren de İç Kontrol ve Uyum Başkanlığında etik ve mevzuat takip yöneticisi olarak görevine devam etmektedir.