Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) “Uluslararası Ticari İşlemlerde Yabancı Kamu Görevlilerine Verilen Rüşvetin Önlenmesi Sözleşmesi” ne uyumun değerlendirildiği “Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu”, Türkiye’nin uluslararası işlemlerde yabancı kamu görevlilerine rüşvet uygulamalarıyla mücadele sözleşmesinin uygulama seviyesine ilişkin saptamaların yer aldığı raporunu açıkladı.
Taraf Devletlerin uzmanlarından oluşan Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu, sözleşmeye Taraf Devletlerin Sözleşme’ye ne derecede uyduğunu takip etme görevini yerine getirmektedir.
OECD’nin “Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu” Gelişme raporunda hukuki çerçevede gelişmeler ve ilerlemeler olmasına rağmen, OECD yabancı kamu görevlilerine rüşvet konusunda Türkiye’nin tespit ve tetkik düzeyleri açısından bazı endişelere sahip olduğunu açıkladı.
Yabancı Kamu Görevlilerine rüşvetin 2003 yılında Türkiye’de bir suç konusu olduğunu belirten raporda sözkonusu tarihten itibaren 10 iddianın Türk yetkililerin dikkatini çektiği belirtilmiştir. Bu iddialardan 6’sı için soruşturma açıldığı belirtilen raporda Türkiye’nin, jeopolitik önemine ve ağırlıklı uluslararası ticaretinin rüşvet eğilimli sektör ve ülkelerde yaygın olmasına rağmen ilerlemeler kaydettiği de ifade edilmiştir.
Raporda Türkiye’nin gösterdiği başarılar da şöyle sıralanıyor:
- Türkiye’nin yabancı kamu görevlilerine rüşvet konusunda yasal düzenlemelerini geliştirdiği ve Sözleşmeye taraf olan devletlerce yürütülen soruşturmalarda etkin işbirliği yaptığı belirtiliyor.
- Vergi yönetiminin de dış kaynaklı rüşveti tespit etmek konusunda hazırlıklar yaptığı ifade ediliyor.
- Türkiye’nin hakim ve savcıları Yabancı Kamu Görevlilere rüşvet konusunda bilinçlendirdiği ifade ediliyor.
Çalışma Grubunun Türkiye’ye yaptığı ise öneriler şöyle sıralanıyor:
- Yabancı Kamu Görevlilerine rüşvet iddialarını tespit etmek ve araştırmak için çabaları proaktif bir şekilde arttırmak.
- Özellikle kurumsal sorumluluk çerçevesinde eksiklikleri tamamlatarak şirketleri Yabancı Kamu Görevlilerine rüşvet suçunu işlememeleri için zorlanması.
- Savcıların bağımsızlıklarının korunması ve siyasi nitelikteki kaygıların Yabancı Kamu Görevlilerine rüşvet soruşturmaları ve kovuşturmaları etkilememesi.
- Yabancı Kamu Görevlilerine rüşvetin engellenmesi kanunlarının uygulanmasını sağlamak için yeterli kaynak ve uzmanlığa sahip kolluk tedarik edilmesi.
TEİD’in de değerlendirme toplantısına katıldığı raporda yolsuzlukla mücadele kavramının özel sektör tarafından benimsenmesinin ve etkinliğinin artması başlığı altında da tavsiyelerde bulunuldu.
Türkiye’nin yabancı kamu görevlilerine rüşvet konusunda özel sektörün farkındalılığının artması amacıyla şirketlerin devletten bilgi alacağı mekanizmalar kurması gerektiği ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin farkındalılığının KOBİ’leri temsil eden ticaret birlikler sayesinde arttırılması önerilmişti.
Rapor Türkiye’nin Çalışma Grubu’na, ana tavsiyelerle ilgili konularda bir yıl içinde karşılık vermesi çağrısı yaptı.