OECD Doğu Avrupa ve Orta Asya Yolsuzlukla Mücadele Ağı Danışma Kurulu, daimi üyesi olan ‘Etik ve İtibar Derneği’nin ev sahipliğinde, 25 Ekim 2013 tarihinde İstanbul’da toplandı.
OECD Yolsuzlukla Mücadele Grubu’nun yanı sıra; UNODC; Orta Asya Yolsuzlukla Mücadele Çalışma grubu, EBEN (European Business Ethics Network); üyesi olan TEİD, Dünya Etik Forumu Danışma Konseyi’nin üyesi ve Türkiye temsilcisidir.
TEİD kurumsal üyelesi olan 87 özel sektör kuruluşunun toplam cirosu Türkiye Cumhuriyeti gayrisafi milli hasılasının %14’ü kadardır. TEİD üyeleri Avrupa’da dahi benzeri olmayan, uzun vadeli kolektif eylem örneği olan “Ortak Etik Beyannamesi’ni” imzalamıştır. Söz konusu girişim; yolsuzlukla mücadele, iş etiği ve etik yönetimi kavramlarının şirketler arasında yaygınlaştırılması, uyum yöneticiliği mesleğinin gelişmesi ve iş etiği kavramının yönetim kurulu iradesi ile ortaya konan bir iş yapma/yönetme disiplini olarak şirket yazılı kültürünün temel taşı haline getirilmesi amaçlamaktadır.
Etik ve İtibar Derneği (TEİD); Özel sektörün yolsuzlukla mücadele alanında daha aktif rol alması ve bu alandaki kamu politikalarına etkin destek verebilmesi için hem ulusal hem de uluslararası platformda çalışmalar yapmaktadır.
Dünya Bankası verilerine göre, bir ülkede yolsuzluğun artması, sadece o ülke ekonomisinin yara almasına değil, ülkenin yabancı yatırım çekme cazibesini ortadan kaldırmakta ve adil rekabet ortamını zedelemektedir.
Yolsuzlukla mücadele alanında Türkiye deki en önemli adımlardan birini atan Etik ve İtibar Derneği (TEİD), Başta İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği olmak üzere; İzmir, Ankara, Mersin ve Bursa illeri Gümrük Müşavirliği Derneklerinin katılımı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın da desteği ile YOLSUZLUKLA MÜCADELE PROJESİ başlatmıştır.
2013 yılında sektörün önde gelen 250 şirketi, ‘Gümrük Müşavirliği Meslek Etik Standartları ve Etik Kodu’ imzalanmıştır. Bu proje kapsamında; TEİD, gümük müşavirleri dernekleri ile birlikte Tüm Türkiye’yi kapsayan bir eğitim programı hazırlığı içindedir.
Etik ve İtibar Derneği, bugün ülkemizin gündeminde olan yolsuzluk iddiaları ile ilgili yaşanan yasal süreci hassasiyet ve dikkatle izlemektedir.
Dünya Bankası verilerine göre gelişmekte olan ekonomilerde yolsuzluk nedeniyle ortaya çıkan verim kaybı % 17’dir.
Dünya Şeffaflık Örgütü’nün son endeksinde 2013 yılına ait yolsuzluk algı endeksinde Türkiye; 50. sıradadır.
Yolsuzluk ekonomisi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içindedir.