Geniş bir sektörel yelpazede faaliyet gösteren yerli ve yabancı kuruluşların bir araya gelmesi ile 2010 yılında kurulan Etik ve İtibar Derneği’nin (TEİD) 3. Olağanüstü genel kurul toplantısı 4 Mart 2014 tarihinde yapıldı.
Genel kurulu müteakip yapılan yönetim kurulu toplantısında Sayın Mehmet Buldurgan yönetim kurulu başkanı, Sayın Mehmet Hurşit Zorlu sayman, Sayın Meltem Kalender Öztürk ise sekreterlik görevlerine oy birliği ile seçildiler.
“İş etiğini şirketlerimizin yazılı kültürünün bir parçası haline getirmek ve evrensel etik ilkelerin Türkiye toplumu tarafından benimsenmesi ve uygulanması için rehber olmak” misyonu ile faaliyetlerine devam eden TEİD, OECD Yolsuzlukla Mücadele Bölgesel Danışma Kurulu’nun üyesi, Global Ethics Network’ün bölge temsilcisi ve European Business Ethics Network üyesidir.
Akademik dünyanın disiplini ile iş dünyasının tecrübe ve kültürünü bir araya getiren bir paylaşım platformu olmak amacı ile çalışmalarını sürdüren TEİD, etik iş yapış biçimini kültürlerinin temel taşı olarak benimsemiş şirketlerin sayısının artması yönünde çaba gösteriyor.
Şirketler sadece çalışanları ve hissedarlarını değil içinde bulundukları ekonomik ve sosyal çevreyi, en uzak paydaşlarına kadar, etkileyen yapılar haline geldiler.
Son yıllarda dünyanın büyük ekonomik merkezlerinde yaşanan iş dünyası odaklı krizlerin, ülkelerin itibarını zedelediğini, güvenli yatırım ortamının oluşmasını engellediğini, ülkeleri, hatta bölgeleri istikrardan uzaklaştırdığına tanık olduk.
Yakın ve uzak çevresi üzerinde bu kadar büyük etkiye sahip olan şirketlerin etik olması tüm toplumun faydasına bir hareketin başlangıç noktası olmalı diye düşüncesi ile kurulmuş olan TEİD, 3 sene içinde, 90 kurumsal üyeye ulaştı ve Türkiye Cumhuriyeti gayri safi milli hasılasının %13 kadar ciro yapan şirketlerin üye olduğu bir dernek haline geldi.
İş etiği tek taraflı bir olgu değildir. Toplumun tüm kesimlerinde olduğundan hiç de farklı olmayan bir karşılıklı fayda dengesidir.
İş dünyası, rakip firmalar arasında bile var olan bir etik denge noktasının üzerinde yükselir.
Her şirket, hatta her profesyonel, etik kurallara uymak kadar karşı tarafın da aynı kurallara uymasından kazanır. Dolayısı ile, etik kodlar sadece uygulandığı şirketi değil o şirketin paydaşları ve paydaşı olduğu üst yapılar için bir güven noktasıdır.
Amacımız sadece şirketlerin değil sektörlerin ve ekonomik düzenin tamamının etik değerler üstünde yükselmesine araç olabilmektir.
İş etiğinin şirketlerin yazılı kültürünün bir parçası, hatta temel taşı haline gelmesi, şirketin tüm idari fonksiyonlarının bu etik duruştan etkileneceği bir iş yapma disiplini oluşturmak ise bu amaca ulaşmak yolunda en önemli adım olacaktır.
TEİD’in gelmeyi hedeflediği nokta ise bu alanda en iyi uygulamalara sahip şirketlerin gelişimine destek olurken onların tecrübelerini Türkiye’nin her köşesindeki ticari kuruluşlara yansıtabilmek, bir referans noktası olabilmektir. Bu hedef doğrultusunda attığımız somut adımların başında kuruluş çalışmaları süren ve Nisan 2014 itibarı ile eğitimlerine başlayacak olan TEİD İş Etiği Akademisi gelmektedir.
[button type=”button” link=”https://www.teid.org/wp-content/uploads/2013/12/Olağanüstü-Genel-Kurul-Tutanağı-2014.pdf” size=”btn-medium” variation=”btn-primary” target=”blank”]Genel kurul tutanağı[/button]
[button type=”button” link=”https://www.teid.org/wp-content/uploads/2013/12/TEİD-Genel_Kurul_Bulteni_12-Mart-2014.pdf” size=”btn-medium” variation=”btn-primary” target=”blank”]Basın bülteni[/button]