Ukrayna’nın başkenti Kiev, 19 Mayıs 2017 günü, bölgemizde yeni bir özel sektör yolsuzlukla mücadele programının doğuşuna ev sahipliği yaptı. OECD ve EBRD gibi uluslararası kurumların da destekçisi olduğu “Özel Sektör Etik Sözleşmesi” Ukrayna Ombudsman Konseyi’nin koordinasyon ve himayesinde yerel ve uluslararası kuruluşlarca imzalandı.
Projenin paydaşları ve konuşmacılar arasında Türkiye’den bir sivil toplum kuruluşu ile bir gümrük müşavirliği şirketini görüyoruz.
Türkiye’de yaptıkları benzer çalışmalar ile OECD, Birleşmiş Milletler ve B20 literatürüne girmiş olan Etik ve İtibar Derneği (TEİD) yönetim kurulu üyesi Tayfun Zaman konuşmasında, “Bir piyasada adil rekabet şartlarının korunması, yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi o piyasanın yatırım çekmesi ve sürdürülebilir gelişimini doğrudan etkiler. Günümüzde, özel sektörün, 1,5 trilyon dolar seviyesine ulaşan yolsuzlukla mücadelede kamu otoritesini yalnız bırakması mümkün değildir. Bu arandaki birçok kamu politikasının arzu edilen etkiyi yaratmamasının temel sebebi özel sektör ve sivil toplum ile iletişimi eksik ve bu taraflarca desteklenmiyor olmasıdır. Bu ve benzeri kolektif eylem platformlarının en önemli fonksiyonu karşılıklı bir diyalog ortamını mümkün kılarak faydayı azami seviyeye yükseltecek bir kaldıraç görevi görmesidir.” dedi. 21. Yüzyılın yüksek rekabet ortamında ayakta kalacak şirketlerin sosyal, finansal, çevresel ve etik değerlerini en etkin kullananlar olacağını sözlerine ekleyen ve OECD Bölgesel Yolsuzlukla Mücadele Komitesi danışma kurulu üyesi olan Zaman Ukrayna Ombudsman Konseyi’nin himayesinde sürecek bu kolektif eylemin de stratejiden sorumlu danışma kurulu üyesidir.
Aynı panelde söz alan Güler Dinamik Gümrük Müşavirliği etik ve uyum yöneticisi Cüneyt Yetgin, bu çok değerli imzanın bir yolculuğun sonu değil başlangıcı olduğu vurgusunu yaparak “Şirketler bu imza ile, sadece çalışanlarını değil, tüm tedarikçilerini hatta müşterilerini de kapsayan dev bir etik kültürü yaratma ve bu kültürü yaşatacak, yayacak proaktif bir risk yönetimi sistemini kurmak sözü vermiş oluyorlar.” dedi ve TEİD Ortak Etik Beyanı imzacıları arasına katıldığı günlerden günümüze şirketin, daha önce ilkesel olarak uyguladığı iş etiği kurallarını yönetmek ile ilgili gelişiminin kilometre taşlarını anlattı.
Güler Dinamik Gümrük Müşavirliği bu çalışması ile, OECD Bölgesel Yolsuzlukla Mücadele Raporu’na Türkiye’den riskli sektörlerde başarılı risk yönetimi uygulama örneği olarak girmişti.